Voliere

Mijn voliere bestaat uit twee vluchten met een nachthok ertussen. Deze twee buitenvluchten zijn te delen met tussenpanelen; net als de U vormige vlucht in het nachthok. Tijdens de broedtijd heb ik dan verschillende kweekvluchten met een binnen- en een buitendeel. Het was een hele puzzel, maar het bevalt me prima. En na de broedtijd hebben de vogels veel ruimte om te vliegen als ik de tussenstukken weer afbreek.

 

Op de foto zie je een deel van het nachthok. In het nachthok heb ik drie aluminium panelen die als een U aan elkaar sluiten. Alle drie met een deur en een front. Ik kan nu eenvoudig het voer aan het front hangen. Ik heb ook een nestkastdeurtje zodat ik een legsel kan bekijken zonder de vogels teveel te storen. Het dak bestaat uit polycarbonaat platen zodat er veel licht binnenkomt.

Op het dak van de buitenvluchten heb ik plexiglas liggen. In de winter zet ik ook plexiglas tegen de zijkanten die op de wind staan.

In de voliere heb ik veel planten staan. Hoewel ik niet denk dat het echt gevaarlijk kan worden heb ik giftige planten vermeden. Op de bodem wat varens, bosaardbei, grassen, Kaardebol, Vrouwenbedstro, Vogelmuur, Perzikkruid. Ik heb ook bij Intratuin Golliwoog, een 'knappelplantje' gekocht. De vogels houden het meest van mijn Perenboom. Het is maar goed dat ik de boom niet op de groei heb gekocht. Door de aangevreten toppen groeit een Bruidsluier. Ik heb ook nog een Rode bes staan, maar daar eten ze niet van.

In mijn nachthok heb ik led verlichtingstrips en een automatische dimmer. Ik volg daarbij zoveel mogelijk de natuur, maar geef wat eerder licht en hou het licht wat langer aan.

Een succes, zeker in de vakantie, is mijn vijvertje. Onder de voliere loopt een tuinslang door een pvc pijp vanaf de buitenkraan naar het vijvertje. In combinatie met een Gardena watertimer loopt er 2 x per etmaal 4 min. lang vers water in de vijver. Om te voorkomen dat het een natte boel wordt heb ik onder de overloop van het vijvertje een drainageslang ingegraven die het meeste water opvangt en dieper de grond in brengt. Zoals gezegd, een prettig idee in de vakantie.