Braziliaanse Blauwe Bisschop

Het is lastig om in het algemeen iets te vertellen over een soort, want er zijn individuele verschillen tussen vogels van dezelfde soort. Daarom is het van belang als je vogels koopt niet alleen te kijken naar grootte, kleur en vorm van een vogel, maar ook te vragen naar de eigenschappen van de ouders. Mijn span Braziliaanse bisschoppen doet het prima. Man en pop hebben een goede klik en kweken als de beste. Je leest nog wel eens dat de man wel heel fanatiek is naar de pop of de uitgevlogen jongen, maar mijn man is een brave huisvader.

Natuurlijk heb ik ook dit span rustig aan elkaar laten wennen, dus niet gelijk na aanschaf bij elkaar zetten, maar eerst een paar weken door een gaasdeur gescheiden van elkaar gehouden.

Vroeg in het voorjaar begint de man te zingen en de pop te bouwen in een 15-15 kastje, een goudvink kapelletje of in een nestmandje in een conifeer. Mijn pop wisselt elke keer van plek maar waarin ze nestelt maakt haar niet uit. Hoe dan ook is het raadzaam om een touwnestje erin te doen, want echt bouwen doen ze niet. Twintig jaar geleden kweekte ik Australische prachtvinken. Mijn Goulds waren verzot op eierschalen. Die geef ik mijn Braziliaanse pop ook. Ik peuter de vliezen eruit en kook de schalen goed voor ik ze geef...je weet maar nooit. Na 13 dagen komen de 2-3 eitjes uit en na weer 13 dagen vliegen de jongen uit. Daarna worden ze bij mij nog 3-4 weken gevoerd door de man, want de pop bouwt als snel een volgend nest.

De bisschoppen krijgen bij mij Blattner zaad. Ik geef zo gevarieerd mogelijk voer, niet alleen zaad voor kernbijters, passerina's en kardinalen, maar ook bessen (vers en gedroogd) en zelfs een verse maiskolf.

Ze zijn verzot op witlof en alle groen. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk biologisch groen van onze moestuin te geven.

Als er jongen zijn krijgen ze natuurlijk ook levend voer, de gebruikelijke meelwormen en buffalo's, maar ook wasmot larven en krekels (maatje 6) geven ze graag aan de jongen. De krekels gooi ik in een plastic box zodat ze er niet snel uitgaan. De bisschoppen weten ze wel te vinden en voor mij is het prettig te weten dat er altijd levend voer aanwezig is ook al ben ik aan het werk.

0:00/1:35

Omdat de vogels zo aardig zijn voor elkaar kan ik de man tijdens het broeden rustig bij de pop laten en zelfs de jongen gewoon laten uitgroeien in de vlucht terwijl de pop op een volgend legsel zit. De vlucht is 1.60mL x 1mB x 2mH met daaraan verbonden een binnenvlucht van 1Lx0,5mBx1mH